Gezond eten tijdens de herfst. Een verandering van het seizoen betekent vaak een verandering van dieet en routine. Je bent misschien eerder geneigd om de warmte en het comfortabele huis op te zoeken zodra je merkt dat het buiten wat koeler wordt. Voorkom dat je in de val ongezonde eetgewoontes trapt en de gezonde gewoonten die je tijdens de warmere maanden hebt gehanteerd opzij zet voor de snelle hap. Volg deze eenvoudige tips om comfortabel te eten, maar toch je gezondheids– en fitdoelen te behouden. Enkele gezonde herfst-eet-methoden vind je hieronder.

Ben creatief

Groenten zitten boordevol voedingsstoffen en zijn rijk aan vitamine en vezels, waardoor ze de ideale voedingssoort zijn om bij te tanken. Ben creatief en vervang een vetrijke pastaschotel op basis van kaas en room door courgettenoedels en een heerlijke, voedzame saus op basis van avocado’s.

Serveer seizoensgebonden producten

De herfst biedt veel veelzijdige wortelgroenten en courgettes, kool, champignons, peren en kaki’s. Eten in lijn met het seizoen betekent dat je eten vol voedingsstoffen zit. Groenten en fruit dat lang wordt opgeslagen verliest een deel van haar smaak. Groente en fruit uit het seizoen wordt precies op het juiste manier geoogst en heeft zo tijd om te kunnen rijpen. Fruit dat opgeslagen wordt, wordt vaak voortijdig geplukt en later kunstmatig gerijpt of zelfs kunstmatig ultra-low gekoeld. Om de levertijd aan de consument te kunnen vergroten en/of uitstellen. Zo kan het best zijn dat de bananen die je koopt. Al meer dan een jaar geleden zijn geplukt. Het product krijgt zo niet alle kans om al haar voedingsstoffen uit de natuur tot zich te nemen.

Gebruik gezonde vetten

Vet is nodig om plantaardige voedingsstoffen op te nemen. Probeer eens kokosmelk en avocado toe te voegen aan een soep.
Probeer verzadigde vetten te vermijden. Bijvoorbeeld de vaste vorm boter. Roomboter en pakjes harde margarine.

Kies voor eiwitrijke maaltijden

Probeer in elke maaltijd een portie eiwitten op te nemen, zoals eieren, peulvruchten, evt. indien het toegepaste dieet het wenst mager (biologisch) vlees (kip, kalkoen ander gevogelte) of vette vis als zalm, haring, makreel of sardines, tofoe of noten en zaden. Eiwit helpt de bloedsuikerspiegel en de eetlust onder controle te houden.

Maak van vezels een topprioriteit

Begin de dag met een vezelrijk ontbijt zoals havermout, amandelen en vers fruit. Maak eens een smoothie met vers fruit en wat groente als verse spinazie als aanvulling. Of als je een spaghettisaus maakt, vervang dan de helft van het vlees door peulvruchten voor een ware vezelbooster. Vezels helpen je die porties binnen de perken te houden en geven je snel een voldaan gevoel. Waardoor je voorkomt dat je gaat snacken.

Kies voor warme ingrediënten

Creëer een warm en prettig gevoel door gerechten op smaak te brengen met voedingsmiddelen die bekend staan om hun verwarmende eigenschappen, zoals chili, lombok, Spaanse peper, cayennepeper en gember.

Let op het suiker en het zout

Probeer producten met minder suiker zout en gebruik suiker- en zoutvervangers zoals sojasaus bij een gerecht. (Let op de producten als sojasaus en met name de goedkopere variant sojasaus bevatten vaak erg veel suiker! Lees eerst het etiquette voor aankoop).

De nieuwe kookstijl

Gebruik minder olie bij het roerbakken of grillen en probeer in plaats daarvan te pocheren, stomen en langzaam koken (slow-cooking).

Rauw serveren

Hoewel je wellicht de voorkeur geeft aan het comfort van een gekookte maaltijd, helpt het eten van rauw voedsel je spijsvertering. Probeer bijvoorbeeld een verse tomatensalsa- bovenop een gekookt stoofpotje. Of maak een lekkere rauwe spinaziesalade met een heerlijke dressing, een combinatie van honing, balsamicoazijn en mosterd.

In bulk koken

Maak een grote partij soep of stoofpot en maak porties ter grootte van een, een persoonsmaaltijd om in te vriezen. Zo heb je altijd een warme kant-en-klare maaltijden binnen handbereik. En voorkom je ongezond snoepen.

Resumerend: Gezond eten tijdens de herfst

Zoals je ziet is gezond eten tijdens de herfst helemaal niet zo moeilijk. Ben creatief en durf te vernieuwen.

Related Posts