Het is verleidelijk om de hype over de vermeende voordelen van chocolade te negeren. Want het is oh zo lekker. Een smoesje om het toch ‘verantwoord’ te kunnen nuttigen is al snel gemaakt. Maar geloof niet alles wat je hoort of leest. Wij verdiepen ons in de materie en scheiden de waarheden van de onwaarheden.

Chocolade is gezond of toch niet?

Cacaobonen, het hoofdbestanddeel van chocolade, bevatten van nature polyfenolen. Er zijn aanwijzingen dat polyfenolen de bloeddruk helpen verlagen en antioxiderende eigenschappen hebben.

Een wetenschappelijke studie van het Baylor College of Medicine (BCM). Suggereert dat chocolade de bloedvaten van het hart gezond kan houden. Maar deze studie houdt geen rekening met het soort chocolade, de hoeveelheid chocolade, wat de deelnemers nog meer aten, of de risicofactoren voor hart- en vaatziekten die de mensen mogelijk hadden. Samen met andere wetenschappelijke studies levert dit niet voldoende overtuigende wetenschappelijke resultaten op om het eten ervan om gezondheidsredenen aan te kunnen bevelen.

Bovendien bevat chocolade vaak veel toegevoegd suiker en verzadigd vet. Met name de vaak grote hoeveelheden toegevoegd suiker, maken een chocoladereep niet de meest gezonde optie. Het is een energierijk (calorierijk) voedingsmiddel. En overdaad kan leiden tot overgewicht, en een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gezondere voeding op basis van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.

Pure chocolade is gezonder

Pure chocolade bevat meer cacaobestanddelen en cacaoboter dan melkchocolade, maar de hoeveelheid polyfenolen hangt af van hoe het wordt verwerkt in het eindproduct, dus het is niet per se gezonder.

Tijdens het productieproces kunnen reiniging, fermentatie, roostertijd en -temperatuur, alkaliseren en de toevoeging van extra ingrediënten aan de cacao (toegevoegd suiker bijvoorbeeld). Ervoor zorgen dat de polyfenolen bijna volledig uit de pure chocolade verdwijnen.

Chocolade is verslavend

Er is geen direct bewijs dat chocolade een lichamelijke eetverslaving veroorzaakt. Onze gevoelens over chocolade bepalen soms ons gedrag, omdat we het kunnen associëren met bijvoorbeeld: troost, beloning en feest.

Dit verband betekent dat we het gevoel kunnen hebben dat we het ‘nodig’ hebben, wat het moeilijk kan maken om te controleren hoeveel we eten. Maar dit omvat een eetverslaving in zijn totaliteit (het overmatig nuttigen van voedsel) en is niet specifiek geënt op chocolade. Probeer in plaats van het overmatig nuttigen van voedsel. Op andere manieren plezierige gevoelens te krijgen: Neem een bezoekje aan een pretpark, wandel in een mooie omgeving, hobby waar je van houdt of bezoek een vriend of vriendin.

Chocolade geeft energie

Chocolade bevat een kleine hoeveelheid cafeïne, wat kan bijdragen aan het idee dat het ons energiek maakt. Echter als je honger hebt, kun je beter een gezond tussendoortje eten dat zorgt voor een langzame doch langdurige afgifte van energie.

Kies voedsel met minder suiker en vet, met meer vezels. Zoals een klein broodje gezond (zonder kaas), een stuk toast, een appel of een peer of een klein kommetje ongezoete cornflakes.

Chocolademelk

Cacaopoeder dat gebruikt wordt om chocolademelk te maken bevat minder vet omdat het niet de cacaoboter en andere vetten bevat die wel in een chocoladereep zitten.

Maar afhankelijk van wat je met het cacaopoeder mengt, kan jouw chocoladedrank evenveel energie (calorieën), vet en toegevoegd suiker bevatten als één tot tweeënhalve gemiddelde chocoladereep.

Wees op je hoede voor chocolademelk met volle melk die geserveerd wordt met fleurige maar oh zo energierijke toppings (cacao-vlokken, hagelslag, marshmallows, smarties, slagroom enz.). Een chocoladereep vervangen door een drank op basis van halfvolle of magere melk en cacaopoeder, met slechts een beetje suiker of zoetstof. Kan je lichaam al makkelijk 150 calorieën besparen en is een meer voedzame en verantwoorde keuze.

Chocolade eten als persoon met diabetes

De meeste mensen met diabetes kunnen meestal, zij het met mate, gewone chocolade eten als onderdeel van hun gezonde levensstijl en gevarieerd dieet. Chocoladeproducten die vaak meer energie en vet bevatten, kunnen de bloedsuikerspiegel echter wel snel verhogen.

Als je besluit gewone chocolade te eten als diabetespatiënt, houd het dan in eerste instantie bij een kleine hoeveelheid en probeer het aan het eind van de maaltijd te nemen, zodat je lichaam reeds verzadigd is en het langzamer opneemt. Dosering is hierbij leidend. Eventuele kleine hoeveelheden kunnen na evaluatie van het simpele feit hoe je jezelf voelt. Stapsgewijs worden verhoogt vermitst het goede gevoel in jouw lichaam aanblijft. Producenten zitten echter niet stil. Tegenwoordig is er ook suikervrije chocolade verkrijgbaar. Met zoetstof, zonder toegevoegd suiker en enkel met een kleine hoeveelheid natuursuiker die standaard in de ingrediënten zit. Probeer het eens uit!

Chocolade met luchtbubbels erin is lichter op de maag

Het energie-, vet- en suikergehalte per 100 gram is vergelijkbaar met andere chocolade. Toegevoegd lucht maakt het luchtiger van smaak en minder vast dan gangbare chocolade. Het eten van chocolade met bubbels kan aanvoelen alsof je een kleinere chocoladereep eet, en daarom zou je minder vet, verzadigd vet en suiker binnenkrijgen per portie. Maar controleer altijd de portiegrootte.

Sommige chocoladerepen met luchtbubbels worden verkocht in een grotere verpakking dan de gebruikelijke vaste chocoladerepen, waardoor de dieetvoordelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Let hierbij dus goed op de verpakking naar de ingrediëntenlijst en de voedingswaarden.

Een chocoladereep, de perfecte portie

Overdaad schaadt. Elke overdaad aan energie die je lichaam niet verbrand, leidt tot gewichtstoename. Een chocoladereep bevat gemiddeld 300 calorieën. Dit komt overeen met 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een gemiddeld mannelijk lichaam en 15% voor een gemiddeld vrouwelijk lichaam. Om de totale energie van eén enkele chocoladereep te verbranden, dient iemand op de leeftijd van 40 jaar ongeveer 40-50 minuten te wandelen. Resumerend geschreven lijkt een reep meer of minder op het eerste gezicht weinig te betekenen. Toch is er bij nader inzien behoorlijk wat beweging vereist om de overtollige pondjes er weer vanaf te lopen.

Related Posts