Deze snelle quiche is voor als je geen tijd hebt om een deegkorst te maken. Het is een uitstekend idee voor een snelle lunch of als diner. Je kunt ook ander lekkers toevoegen, zoals garnalen, broccoli ham, kip of krab.

Wat is een Quiche?

Quiche is een Franse hartige taart bestaande uit een deegbodem gevuld met custard en stukjes kaas, vlees, zeevruchten of groenten. Een bekende variant is quiche Lorraine, waarin spek of spek is verwerkt. Quiche kan warm of koud worden geserveerd.

De Duitsers noemden hun open taart Kuchen, wat simpelweg “taart” betekende. Kuchen werd toen kúche, en uiteindelijk werd het kische. Toen de Fransen Lothringen veroverden, hernoemden ze het Lotharingen, en de spelling van kische verschoof naar de meer standaard Franse spelling van quiche. Eieren zijn een van de hoofdingrediënten van een quiche lorraine.

Quiche werd ook populair in Engeland in de jaren 50, toen de Engelsen al een variant maakten die ham- en eiertaart (ham and egg pie) heette en die vaak een boven korst bevatte. Mannen keurden het gerecht vaak af als onmannelijk omdat het groenten als hoofdingrediënt had, waardoor het concept ontstond dat het gerecht niet voor “echte mannen” was.

In de VS heeft Julia Child de quiche bij koks geïntroduceerd. Haar boeken over de Franse keuken werden in veel huishoudens als nietjes beschouwd. Haar recept voor Lorraine bevat alleen kaas en geen spek. Tegen de jaren 1970 was het in de VS gebruikelijk om het gerecht te serveren tijdens een diner of brunch.

Recept

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een middelgrote taartvorm van ongeveer 20cm licht in.

Doe het spek in een grote koekenpan en bak het op middelhoog vuur, af en toe draaien, tot het gelijkmatig bruin is, ongeveer 10 minuten. Laat de plakjes spek uitlekken op keukenpapier. Verkruimel het en zet apart.

Bedek de bodem van de voorbereide taartvorm met geraspte kaas en verkruimelde spek. Klop melk, eieren, bloem, ui, boter en zout in een grote kom tot een glad mengsel. Giet het mengsel over de kaas en soek in de taartvorm.

Bak de quiche in de voorverwarmde oven tot het midden stevig is, ongeveer 35 minuten. Serveer warm of koud naar wens.

Ingrediënten

4 grote eieren, geklopt
½ kopje bloem voor alle doeleinden
¼ kopje fijngehakte ui
8 plakjes spek
4 ons geraspte Zwitserse kaas
1 ½ kopje melk
2 eetlepels boter, gesmolten
1 theelepel zout

Smakelijk eten! Geniet van de quiche.

Related Posts