Naast de aanzienlijke verandering op de energierekening (energiecrisis) en de manier waarop je, jezelf in de winter kleedt, heeft het kille weer ook gevolgen voor het lichaam. Je voedselvoorkeur en zelfs het energieniveau veranderen drastisch tijdens de winter. Het sterke gevoel om de sportschool maar een keer (weer) over te slaan en een warm drankje te drinken bij de warme haard slaat toe. Goed nieuws, je staat niet alleen. Dit betekent echter niet dat je niets kunt doen en maar moet dromen dat de lente snel begint. Het geheim van gezond blijven in de winter is je dieet afstemmen op- en winter klaar maken met gezond eten. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je deze winter zeker moet uitproberen.

Gezond eten? Begin de dag met pap+fruit

Het geheim om energiek te blijven tot lunchtijd is het nemen van een gezond slow release (SR) ontbijt zoals pap met fruit.
Een slow release maaltijd is een maaltijd waarbij de voedingsstoffen, eenmaal ingenomen, langzaam in de maag uiteenvalt, waardoor de vitamines en mineralen gefaseerd uit de voedingsstof vrijkomen. Op deze wijze zal je gedurende uren (en het liefst natuurlijk gedurende de gehele ochtend) een voldaan gevoel krijgen. Waardoor je minder snel neigt naar het snacken.

Je kunt creatief zijn met deze ochtendmaaltijd door naast fruit, zaden en noten toe te voegen. Wanneer het wintertijd is, zijn wintervruchten zoals stoofpeertjes erg lekker en kunnen deze peren, de gezondheidsvoordelen van deze maaltijd vergroten.

Verhoog de inname van kaas, eieren en vis

Misschien zijn de eerder besproken maaltijden niet helemaal jouw ding, je houdt wellicht wel van eieren, kaas of vis. Deze maaltijden bevatten vitamine B12, die de normale werking van het immuunsysteem bevordert. Bovendien verminderen deze maaltijden vermoeidheid en futloosheid. Nog beter is dat je ze op haast elk moment van de dag kunt nuttigen.

Soep

Dit is een van de beste voedingsmiddelen waarmee je comfortabel de winter door kunt komen. Je dient echter wel veel zout, rundvleessoep en room te vermijden om het beste uit deze maaltijd te halen. Recepten met water als basis met verse groenten, krijgen onze voorkeur. Gezond eten met een warme kom soep met zelfgetrokken kippenbouillon en veel verse groente zal je vast goed doen wanneer het buiten ijzig koud is.

Warme melk

Melk en andere bijproducten zoals yoghurt en kaas zijn een goede maaltijdkeuze voor de winter. Ze bevatten namelijk veel vitamine B12 en A, eiwitten en calcium, die de gezondheid bevorderen. De meeste mensen worden in de winter verkouden. Door regelmatig warme melk te drinken worden de overprikkelende slijmvliezen in de mond en keel lekker verzacht. Onze voorkeur gaat uit naar plantaardige (soja) melk of yoghurt om het aantal calorieën te verminderen.

Bloemkool en broccoli

Naast het drinken van melk, het eten van veel groente en ruimschoots te bewegen, kunnen de groenten bloemkool en broccoli bijdragen aan de fitheid van je lichaam. Zowel broccoli als bloemkool bevatten veel vitamine C, die het immuunsysteem versterkt. Het gure weer kan een uitdaging geven om aan verse groenten te komen. Maar bevroren bloemkool en broccoli is net zo goed, gezond eten. Beide bieden dezelfde voedzame voordelen als het verse zusje.

Consumeer wortelgroenten

Wortelgroenten zoals wortels en rapen zijn gemakkelijk verkrijgbaar tijdens de wintermaanden. Dit komt omdat ze bestand zijn tegen het koude weer. Het consumeren van wortelen, gekookt, rauw of geroosterd, kan je voordelen geven zoals vitamine A en C.

In wezen zullen deze maaltijden jouw winter korter doen laten lijken, omdat ze je de broodnodige energie geven om het seizoen goed en fit door te komen. De winter hoeft nooit meer saai te zijn.

Related Posts