Blijf fit in de winter. Het winterseizoen kan een uitdaging zijn voor ons immuunsysteem. De plotselinge temperatuurdaling voelt in het begin misschien als een aangename verandering, maar als je lichaam niet is voorbereid, kan het snel verkeerd gaan. De meesten van ons weten welke wintervoeding ons helpt het winterseizoen door te komen zonder ziekjes te worden, maar hoe zit het met voeding die waarschijnlijk het tegenovergestelde doet?

Om ervoor te zorgen dat je niet alleen de juiste wintervoeding eet, maar jij ook voedingsmiddelen vermijdt die niet noodzakelijkerwijs goed voor je zijn voor de koudere maanden, hebben we drie voedingsmiddelen samengesteld die je in de winter beter kunt vermijden.

Rauwe groenten en fruit

Idealiter kies je voor groenten en fruit die tijdens het winterseizoen worden geteeld. Het is echter raadzaam om rauwe groenten te vermijden. Omdat het verteren ervan moeilijk kan zijn voor het lichaam. In de winter heeft je lichaam energie nodig om warm en fit te blijven. Het consumeren van rauwe groenten zorgt er meestal voor dat je lichaam meer energie verbruikt om het te verteren, wat niet ideaal is onder deze gure winterse omstandigheden. Dit betekent niet dat je in de winter helemaal geen salades meer moet eten. Zorg er alleen voor dat je wintersalades bereidt met groenten die gestoomd, gegrilled,geblancheerd of gebakken zijn.

Gefrituurd voedsel

Op een koude winteravond kan een groot bord vol gefrituurde patat friet aanvoelen als een warme arm om jouw schouders heen. Het is zowat de perfecte wintersnack! Maar wat aan de buitenkant goed voelt, is misschien niet per se goed voor je lichaam. Gefrituurd voedsel, bevat veel onverzadigd vet. Het hoge vetgehalte in dergelijke voedingsmiddelen kan leiden tot een verhoogde slijmproductie en ontstekingen in het lichaam. Blijf daarom bij eenvoudige, evenwichtige maaltijden die alle juiste voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft.

Frisdranken

Wanneer het gaat over winterdranken die veilig kunnen worden genuttigd, kun je het beste gekoelde koolzuurhoudende dranken mijden. Het drinken van veel dranken rechtstreeks uit de koelkast is in de winter zo ie zo een grote: nee, nee.
Het zuur in de frisdrank kan tanden aantasten. In combinatie met het koude, winterse weer. Krijgen je tanden het vervolgens zwaar te verduren.

Bovendien kan het drinken van suikerhoudende dranken in de winter leiden tot insulineresistentie in het lichaam, waardoor je immuniteit verder afneemt en er minder fit van wordt. De voorkeur gaat uit naar water of warme melk (voorkeur plantaardig) en het compleet vermijden van frisdranken (ook in de lente, zomer en herfst).

Fit de winter door

Zo kom je de winter fit en zonder problemen door.

Related Posts