Fruitsalade is de perfecte dagelijkse maaltijd waarmee je lang vol blijft, en die je tegelijkertijd verrijkt met gezonde voedingsstoffen.

Een van de gezondste dagelijkse maaltijden is misschien wel een eenvoudige fruitsalade. Met de juiste hoeveelheid en soort fruit kan een fruitsalade wonderen voor je doen, want het geeft je een krachtige dosis vezels, vitaminen en antioxidanten. Tegelijkertijd krijg je een breed scala aan gezondheidsvoordelen, van het positive effect van een lagere bloeddruk tot gewichtsbeheersing.

Je kunt een van de 20 gezondste vruchten kiezen voor de salade, maar je kunt ook overwegen appels toe te voegen, omdat die het hele jaar door verkrijgbaar zijn, rijk zijn aan antioxidanten en voedingsvezels. Het voedingsstoffenquotiënt van appels helpt het risico op ziekten als diabetes, hoge bloeddruk en hartkwalen te verminderen. Je kunt ook een vleugje citrusvruchten zoals sinaasappels toevoegen. Sinaasappels zitten boordevol vitamine B1, vitamine C, calcium en koper en helpen de bloeddruk te verlagen en gewicht te verliezen.

Er is dus geen goede of verkeerde manier om een fruitsalade te maken, maar je kunt er zeker van zijn dat een dagelijkse dosis ervan je verschillende voordelen oplevert:

Gewichtsverlies

Fruit bestaat uit water en vezels, wat zorgt voor een lage calorie-inname en een hoog energieniveau dat helpt bij het afvallen. Kiwi bijvoorbeeld heeft veel vezels en weinig calorieën, ideaal voor gewichtsbeheersing. Een grote kiwi bevat ongeveer 40 calorieën, en de vezels zorgen voor een vol gevoel in de maag.

Gezonde voeding

Fruit dat rijk is aan vitamine C, zoals kiwi of aardbei, helpt bij de groei en het herstel van weefsels in het lichaam en de vezels staan erom bekend dat ze de darmfunctie verbeteren en zelfs kan helpen bij astma.

Bovendien zijn bananen een rijke bron van vitamine C en kunnen ze jouw lichaam helpen beschermen tegen cel- en weefselschade, collageen produceren (het eiwit dat uw huid, botten en lichaam bij elkaar houdt). Bosbessen bevatten weinig calorieën en zitten boordevol voedingsstoffen en antioxidanten. Bosbessen hebben tot 9,2 millimol per liter (mmol) antioxidanten per 100 gram. Antioxidanten in bosbessen, anthocyaan genaamd, verminderen risicofactoren voor hart- en vaatziekten en verlagen het LDL-cholesterolgehalte en de bloeddruk, aldus onderzoek gepubliceerd door het Voedingscentrum.

Verbeterde spijsvertering

Een fruitsalade met een hoge dosis vezels werkt uitstekend voor de spijsvertering. Vruchten zoals kiwi bevatten een proteolytisch enzym, actinidine genaamd, dat eiwitten helpt afbreken. De vezels verbeteren in feite ook constipatieproblemen, omdat ze werken als een natuurlijk laxeermiddel voor de spijsvertering. Vruchten zoals sinaasappels en bananen bevatten minder fructose, waardoor ze gemakkelijker te verdragen zijn en minder snel gas veroorzaken, en bevatten inuline, een stof die de groei van goede bacteriën in de darmen stimuleert.

Kortom. Zorg ervoor dat je een schaaltje fruit toevoegt aan je dagelijkse voeding!

Related Posts