Wil je het verschil weten tussen wijn en champagne voordat je een fles koopt?
Eenvoudig gezegd verwijst “wijn” naar elke alcoholische drank gemaakt van druiven of andere vruchten waar ook ter wereld.
Champagne is een mousserende wijn die men maakt van de beste rode en witte druivensoorten in het Vignoble de Champagne
gebied in Frankrijk. Laten we het verschil tussen champagne en wijn eens in detail bekijken, inclusief regio’s, gebruikte ingrediënten, wijnstijlen, zoetheidsgraden, kenmerken en prijs.

Regio

Wijn is wereldwijd geproduceerd, maar voornamelijk in Italië, Frankrijk, Spanje en Argentinië.
Champagne is echter alleen gemaakt in de champagnestreek in Frankrijk. Andere gebieden kunnen mousserende wijn produceren volgens de traditionele methode maar mogen dit dan officieel geen “champagne” noemen.

Fruit

Wijnen zijn gemaakt van druiven, maar kunnen ook vervaardig zijn van andere vruchten zoals pruimen, vlierbessen en kersen.
Champagne is meestal gemaakt van drie verschillende druiven. De chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

Techniek om champagne en wijn te maken

Wijn is gemaakt van gegist druiven- of vruchtensap. Tijdens de wijnbereiding ondergaat het sap meestal één enkele gisting, gevolgd door rijping in eikenhouten vaten. Champagne wordt gemaakt volgens de Méthode champenoise. Ook wel Méthode Traditionele (traditionele methode) genoemd, waarbij de gisting in twee stappen gebeurt.

Dit zijn de stappen om een heerlijke champagne te bereiden:

Men plet de druiven, en fermenteert het druivensap in een tank. Daarna wordt de basiswijn gemengd met suiker en gist en ondergaat een tweede gisting in de fles. Tijdens de tweede gisting wordt koolzuurgas in de fles opgesloten en vormen zich belletjes. Vervolgens rijpt de wijn in de kelders in houten vaten. Ten slotte zullen de dode gistcellen uit de mousserende alcoholische drank verwijderd en de dosering (een mengsel van suiker en wijn) toegevoegd.

De stijl van champagne en wijn

Wijn is ingedeeld als stille, versterkte of mousserende wijn.
Afhankelijk van de gebruikte druivensoorten kan een niet-mousserende wijn zijn aangeduid als rood, wit of rosé. Versterkte wijn is een drank die wordt gemaakt door wijn te verrijken met sterke drank.

Mousserende wijn is een verzamelnaam voor alle wijnen die een tweede gisting ondergaan. Hier zijn alle mousserende wijnstijlen, inclusief champagne:

Champagne: Deze Franse mousserende wijnstijl wordt geproduceerd in de Champagnestreek met behulp van Méthode Champenoise.
Sekt: Dit is een mousserende wijn stijl gemaakt in Duitsland. Hij is geproduceerd volgens de Charmat-methode (tankmethode).

Prosecco: Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn gemaakt van Bianchetta Trevigiana en Glera druivensoorten. Het wordt geproduceerd volgens de Charmat-methode.

Cava: Cava is een Spaanse mousserende wijnstijl die voornamelijk gemaakt is van het druivenras Macabeu. Deze mousserende wijnstijl wordt gemaakt volgens de traditionele methode (Méthode Traditionelle).

Amerikaanse mousserende wijn: De Amerikaanse mousserende wijnstijl wordt veel geproduceerd in Californië. Hij wordt gemaakt volgens dezelfde traditionele methode als de champagne.

Mate van zoetheid

Wanneer men een bubbelwijn maakt, gaat een kleine hoeveelheid van de wijn verloren bij het verwijderen van de dode gistcellen. Om dit te compenseren wordt de dosering (mengsel van wijn en suiker) in de fles toegevoegd.

Nu verschilt de indeling van wijn op basis van zoetheid van die van champagne.
Afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde suiker kunnen champagne wijnstijlen als volgt ingedeeld:

Brut Nature: 0-3 gram restsuiker per liter
Extra Brut: 3-6 gram restsuiker per liter
Brut: 6-12 gram restsuiker per liter
Extra Sec: 12-17 gram restsuiker per liter
Sec: 17-32 gram restsuiker per liter

Laten we eens kijken naar de zoetheidsniveaus voor andere mousserende wijnen:

Cava zoetheidsniveaus:

Brut Nature: 0-3 gram restsuiker per liter
Extra Brut: 3-6 gram restsuiker per liter
Brut: 6-12 gram restsuiker per liter
Extra Seco: 12-17 gram restsuiker per liter

Prosecco zoetheidsniveaus:

Brut: 6-12 gram restsuiker per liter
Extra droog: 12-17 gram restsuiker per liter
Dry: 17-32 gram restsuiker per liter

Sekt zoetheidsgraden:

Naturherb: 0-3 gram restsuiker per liter
Extra Kruiden: 3-6 gram restsuiker per liter
Kruiden: 6-12 gram restsuiker per liter
Extra Trocken: 12-17 gram restsuiker per liter

Afdronk en prijs

Afhankelijk van de gebruikte wijnbereidingstechnieken en druivenrassen kan wijn zoet, halfzoet of droog zijn. Het zoetgehalte van champagne of andere bubbels hangt af van de toegevoegde dosering. De proefnotities voor verschillende wijnen en Champagnes verschillen afhankelijk van de gebruikte druivensoorten en technieken. Het alcoholgehalte in wijn varieert meestal van 4-14.5%, terwijl een fles Champagne meestal 10-17% heeft.

Als het gaat om wijnprijzen, vragen sommige wijnhuizen meestal hoge prijzen per fles. De prijzen kunnen variëren van een paar euro tot tonnen voor een unieke wijnfles. Het is erg afhankelijk van de soort wijn.

Foto en licentie: Pexels. Gratis licentie voor stockfoto.