Moët & Chandon Impérial Brut, wordt door reeds de jaren heen vermeld in diverse ‘beste champagne gids’ voor onder de 45 euro.
En is onmiskenbaar populaire in de wereld.

In deze recensie kom je meer te weten over Moët & Chandon Impérial Brut. We zullen zijn geur, afdronk en aroma’s evalueren, evenals zijn prijs-kwaliteitsverhouding. We geven daarna tips over de beste combinaties voor en met deze champagne.

Opgericht in 1743 door Claude Moët, heeft het champagnehuis een rijke en fascinerende geschiedenis. In 1833 kreeg het zijn volledige naam toen Pierre Gabriel Chandon zich bij het wijnhuis voegde. Een van de meest interessante periodes was misschien wel tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen toenmalig directeur Robert-Jean de Vogüé een aantal champagnehuizen en producenten samenbracht.

Om zich te beschermen tegen uitbuiting door het Vichy regime (Régime de Vichy) en de Duitse bezetting van Frankrijk, vormden zij vrijvertaald het Comité van Champagnewijn of ‘CIVC’. De Vogüé was een toegewijd verzetsleider en in de geboortestad van Moët & Chandon: Épernay, staat nog steeds een standbeeld van hem, ter ere van. Tegenwoordig bezit het huis meer dan 1250 hectare grond en produceert het jaarlijks maar liefst 29 miljoen flessen.

Als je een glas Impérial Brut inschenkt, zie je een halfgouden en licht transparante versnapering. Hoewel hij grotendeels helder is, lijkt de vloeistof fluweelachtig en enigszins stroperig. Dit is noodzakelijkerwijs geen slechte zaak, het is interessant om te proeven. Ondertussen bestaat de perlage uit kleine, sierlijke belletjes die in een dikke stroom van bruisen naar de oppervlakte razen.

Het bouquet van Impérial Brut is een bijzonder interessante ervaring. Met intense en complexe aroma’s waren de noten zowel levendig als divers. De eerste geuren bestond uit een verrassende opening van amandel-croissants, op de voet gevolgd door een licht zure groene appels en sappige honingsmaak. De ervaring voelde goed afgerond en evenwichtig in de reuk met een nectarachtige finish.

De volgende tweede geursensatie was subtiel, maar er waren witte bloemen en een citrus-achtige en romige lemoncurd te onderscheiden. Terwijl je neus vaak fungeert als voorloper van de geproefde aroma’s, bood de ervaring van Moët & Chandon telkens iets anders. Bij de opening met een uitbarsting van scherpe veenbessen, waren er de groene appels die voor het eerst als smaak werden waargenomen, evenals subtiele pittige gember.

Het hart dat volgde bestaat uit gistachtige brioche en citrustonen die maar met redelijke moeite precies kon worden onderscheiden, maar die toch zeer aangenaam waren. Ten slotte waren er enkele unieke tonen van Virginia-tabak, die een licht en aromatisch aspect aan het mondgevoel gaven, voordat de afdronk uit kalk bestond.

De totale smaaksensatie was tegelijkertijd intens en ontspannen met een uitgesproken droge structuur met een gistachtige aanwezigheid vanaf het hart. Ondertussen was de textuur fluweelachtig met een stroperige structuur zoals beloofd door de mantel. Dit gaat goed samen met de schuimige mousse die een romige textuur creëerde. Hoewel de body van de champagne vrij jong is, behield hij toch enige complexiteit en bood hij een middellange afdronk.

Algemene ervaring

Als een van de beroemdste champagnes ter wereld komt het label met een zeker prestige. Gelukkig stelt het niet teleur en is het elegant gemaakt met een afwerking van fluweelstof en details in reliëf. Aan de andere kant is de capsule enigszins ondermaats, aangezien dit een premium champagne is en je zou hopen op iets meer dan zwarte letters op een goudkleurig metaal label. Ondertussen heeft de kurk nooit volledig zijn vorm teruggekregen, wat suggereert dat hij al enige tijd gebotteld is. Het was echter in goede staat zonder zichtbare schade.

Tenslotte is de prijs-kwaliteitverhouding heel redelijk. Omdat het een beroemd label is, is het geen verrassing dat er een prijskaartje aan hangt. In Europa is het met ongeveer: 45 euro zeer betaalbaar.

Beste combinaties met Moët & Chandon Impérial Brut

Moët & Chandon Impérial Brut en eetgerechten gaan prima samen. Ondanks het hoge percentage pinot noir, is Impérial Brut een verrassend ingetogen champagne. Hoewel hij een rijk karakter en complexe noten heeft, is hij niet zo krachtig of intens als verwacht.

Daarom is het een makkelijk te combineren champagne. In feite zou je hem kunnen combineren met een aantal visgerechten zoals kaviaar, oesters en gegrilde vis, maar ook met verschillende soorten vlees, waaronder gezouten en witte varianten. Ook bij vegetarische gerechten en roerbakgerechten past hij uitstekend.

Met kazen is hij misschien niet zo sterk bij een blauwe of geitenkaas. Niettemin zou hij goed passen bij harde of zachte koeienkaas. Het is echter niet helemaal goed te combineren met desserts, omdat hij te droog is zonder veel citrustonen.

Als alternatief is het ook een ideale en veelzijdige aperitiefwijn die goed past bij een aantal verschillende bijgerechten zoals tapenadeof scampi’s. De ideale serveertemperatuur is volgens de organisatie Club Champagne ongeveer tussen de 8°C en 10°C.

Wanneer je Moët & Chandon Impérial Brut kunt drinken

Ten eerste, Moët & Chandon’s prestige maakt het een ongelooflijk veelzijdige champagne. Daarom kan het voor bijna elke gelegenheid worden gebruikt, van nieuwjaarsfeest, gala’s tot bruiloften. Het is een gemakkelijke optie die moeiteloos menigten zal plezieren. Zorg er wel voor dat u een passend budget heeft!

Hoewel het een dure keuze is, kun je er zelfs onder vrienden van genieten, mits je echt van ze houdt! Zorg er wel voor dat je je publiek kent, ongeacht de gelegenheid. Een te luxueuse champagne kan worden gezien als overdreven of een poging om op te scheppen.

Moët & Chandon is prestigieus en grandioos, maar er zijn andere minder bekende grote merken, die uitstekende alternatieven kunnen zijn.

Resumerend

Moët & Chandon is tegelijk een luxe doch betaalbare champagne en is bovendien een succesvolle champagne, ongeacht de gelegenheid. Als een van de meest populaire merken ter wereld zal hij zeker niet onopgemerkt blijven.

Hij biedt echter ook een complexe en subtiele ervaring met een veelzijdig smaakpalet voor een groot aantal gerechten.
Als je op zoek bent naar een prestigieuze ervaring die gemakkelijk menigten zal behagen of een glimlach op je gezicht zal toveren, zou je het veel slechter kunnen doen dan Impérial Brut.

Foto en licentie: Pexels. Gratis licentie voor stockfoto.