Het koken van voedsel kan de smaak ervan verbeteren, maar het verandert ook de voedingswaarde. De vraag reist is het gezonder? Interessant is dat sommige vitaminen verloren gaan wanneer voedsel wordt gekookt, terwijl andere meer beschikbaar komen voor je lichaam om te gebruiken.

Diverse onderzoekers beweren dat voornamelijk rauw voedsel eten, gezonder is en de weg is naar een betere gezondheid. Echter. Bepaalde gekookte voedingsmiddelen hebben duidelijke voedingsvoordelen.

Wat is een Raw-Food Dieet?

Rauw voedsel is voedsel dat niet gekookt of bewerkt is.

Hoewel er verschillende niveaus van raw-food diëten bestaan, houden ze allemaal in dat je voornamelijk onverhit, ongekookt en onbewerkt voedsel eet. In het algemeen bestaat een raw-food dieet voor minstens 70% uit rauw voedsel.

Het dieet bestaat vaak uit gefermenteerd voedsel, gekiemde granen, noten en zaden, naast rauwe groenten en fruit.

Veel rawfoodies volgen een vegetarisch of veganistisch dieet, waarbij dierlijke producten worden vermeden en voornamelijk rauw plantaardig voedsel wordt gegeten. Een klein aantal eet echter ook rauwe zuivelproducten, vis en zelfs rauw vlees.

Voorstanders beweren dat rauw voedsel voedzamer is dan gekookt voedsel, omdat enzymen en sommige voedingsstoffen tijdens het kookproces worden vernietigd. Sommigen geloven dat gekookt voedsel zelfs giftig is.

Hoewel er een aantal duidelijke voordelen zitten aan het eten van rauwe groenten en fruit, zijn er ook een aantal potentiële problemen met een rauw voedsel dieet.

Een strikt rauw voedsel dieet is erg moeilijk te volgen, en het aantal mensen dat zich op lange termijn aan een volledig rauw dieet houdt is erg klein.

Bovendien bevatten sommige voedingsmiddelen gevaarlijke bacteriën en micro-organismen die alleen door koken worden geëlimineerd. Het eten van een volledig rauw dieet met vis en vlees brengt een risico op het ontwikkelen van een door voedsel overgedragen ziekte met zich mee.

Gezonder eten? Het hangt af van het voedsel

Noch een volledig rauw, noch een volledig gekookt dieet is wetenschappelijk verantwoord.

Dat komt omdat zowel rauwe als gekookte groenten en fruit verschillende gezondheidsvoordelen hebben en gezonder is.
De waarheid is dat het afhangt welk soort voedsel je rauw consumeert of gekookt eet.

Koken kan enzymen in voedsel vernietigen

Wanneer je voedsel consumeert, helpen spijsverteringsenzymen in je lichaam het voedsel af te breken tot moleculen die kunnen worden opgenomen. Het voedsel dat je eet bevat ook enzymen die de spijsvertering bevorderen.

Enzymen zijn gevoelig voor hitte en worden gemakkelijk gedeactiveerd bij blootstelling aan hoge temperaturen. In feite worden bijna alle enzymen gedeactiveerd bij temperaturen boven de 47°C.

Dit is een van de belangrijkste argumenten ten gunste van rauwe voeding. Wanneer de enzymen van een voedingsmiddel tijdens het kookproces veranderen, zijn er meer enzymen van je lichaam nodig om het te verteren.

Voorstanders van een raw-food dieet beweren dat dit je lichaam belast en kan leiden tot een enzymtekort. Er zijn echter geen wetenschappelijke studies die deze bewering ondersteunen.

Sommige wetenschappers beweren dat het belangrijkste doel van voedingsenzymen is om de groei van de plant te voeden – niet om mensen te helpen ze te verteren.

Bovendien produceert het menselijk lichaam de enzymen die nodig zijn om voedsel te verteren. En het lichaam absorbeert en scheidt sommige enzymen opnieuw af, waardoor het onwaarschijnlijk is dat het verteren van voedsel tot een enzymtekort leidt.

Bovendien heeft de wetenschap nog geen nadelige gezondheidseffecten aangetoond van het eten van gekookt voedsel met gedenatureerde enzymen.

Related Posts