Champagne en eten. Het is niet alleen voor speciale gelegenheden. Bubbels vullen bijna elke maaltijd en elk gerecht goed aan.
Champagne is waarschijnlijk een van de meest veelzijdige mousserende wijnen voor eten. Tenzij de maaltijd biefstuk of zoete desserts bevat, past het er bijna altijd bij.
Champagne bevat relatief veel zuren en een kleine hoeveelheid suiker. De twee uitersten elementen vullen elkaar in bijna elk gerecht goed aan. Van gepocheerde makreel met een eitje tot pittige Indische gerechten. En dan zijn er nog de bubbels. De heerlijk bruisende bubbels.
Ons favoriete tussendoortjes bij champagne zijn chips en popcorn. Wij serveerde ze ooit tijdens een champagne proeverij voor een zakelijke groep. Iedereen ging uit zijn dak! Het is een fenomenale match.
Champagne heeft in Nederland een slechte reputatie omdat mensen het bewaren voor speciale gelegenheden en het dan te vaak in grote hoeveelheden drinken, wat leidt tot een kater of andere ongemakkelijkheid. Op nieuwjaar of bruiloften wordt champagne meestal geserveerd met zoete taart of gebak. Uitgerekend een van de weinige onverenigbare etenswaren. Die niet lekker samengaan.
De zuurheid van champagne kan een afknapper zijn wanneer het niet gepaard gaat met voedsel. In de media of in restaurants wordt champagne ook niet vaak aangeprezen vanwege zijn veelzijdigheid met eten. De meeste champagnes zijn een mix van Chardonnay en Pinot Noir druiven, van verschillende jaargangen.
Zoals elke wijn variëren Champagnes van zoet tot droog. Hier zijn de etiketten waarop je dient te letten:
- Demi sec: De zoetste van de champagnes, maar niet zo zoet als een dessertwijn. Demi sec betekent vrij vertaald “half zoet”.
- Droog: Een tint droger dan demi sec.
- Extra droog: Nog een stapje droger.
- Brut: De droogste vorm en de populairste.
Er zijn enkele speciale categorieën, die meestal duurder zijn dan de traditionele champagne-mix:
Blanc de Blancs: Uitsluitend gemaakt van Chardonnay druiven. Hij past over het algemeen goed bij lichtere gerechten, zoals zeevruchten en groenten. Ook goed als aperitief voor het diner.
Blanc de Noirs: Uitsluitend gemaakt van rode Pinot Noir en Pinot Meunier druiven, met een diepere gouden kleur dan de Blanc de Blancs. Het past goed bij gerechten met een volle smaak, zoals vlees en kaas. Deze champagnes zijn relatief zeldzaam en aan de prijs.
Rosé: De kleur komt van de toevoeging van Pinot Noir wijn bij de tweede gisting. Het punt waarop stille wijn champagne wordt. Dit type is volgens velen wijn experts een van de beste bij het algemene diner. Met andere woorden het is een veilige keuze voor de meeste keukens. De volgende gerechten worden aanbevolen bij traditionele brut Champagnes:
- Haast elk paddenstoelengerecht.
- Noten, vooral amandel gebaseerde gerechten.
- Een simpel maar oh zo lekker roerei.
- Kaas. Het beste te combineren zijn oude, harde kazen zoals Parmezaanse kaas of Gouda.
- Elke pasta of risotto, vooral met room- of champignonsaus.
- Vermijd eventueel zware sauzen op basis van tomaten. De tomaten botsen met de hoge zuurgraad van de champagne.
- Vis en zeevruchten, vooral kreeft of krab doen het goed.
Resumerend om ons champagne en eten onderdeel af te ronden. Desserts die niet erg zoet zijn, zoals bosbessen, zandkoekjes, citroenachtige desserts, zijn uitermate geschikt voor demi sec. Chocolade past goed bij een extra-droge of demi sec, als het pure, donkere chocolade of bitterzoet is en niet kleverig. Voor de rest van de desserts geldt veelal dat een Italiaanse Asti wijn beter past bij desserts, omdat die zoeter is dan Franse champagne.
Foto en licentie: Pexels. Gratis licentie voor stockfoto.