Met de feestdagen en het appelseizoen in aantocht is het haast moeilijk om niet te verlangen naar zelfgemaakte appeltaart. Maar door al het vet en de calorieën kunnen de kilo’s in de winter aardig toenemen. Maar wat dacht je van lichtere opties, zoals een zoete galette met appel?

Voedingsgegevens

Een bescheiden stukje appeltaart bevat meer dan 300 calorieën en ongeveer 25 gram vet (waarvan vijf van de minder gezonde verzadigde vetten). Voeg er wat ijs of slagroom aan toe en je zit al aan ruim 400 calorieën. Wat 20% van het gemiddelde dieet van 2200 calorieën wegneemt. De toppings overslaan is een goed begin. Maar er zijn manieren om de hoofdingrediënten aan te passen en toch aan die appeltaartdrang te voldoen.

Vulling van de appeltaart

Wat betreft een verantwoord dieet. Is de fruitige vulling het minst problematische deel van de gemiddelde appeltaart. De korst is een ander verhaal (meer daarover hieronder). De meeste vullingen bestaan uit appels, een kleine hoeveelheid suiker en enkele caloriearme smaakstoffen. Zoals kaneel, vanille of citroensap. Let op voor recepten met veel boter, bewaar dat voor de korst. De ingrediënten kunnen een beetje bloem bevatten om de vulling dikker te maken. Dat maakt geen groot verschil in calorieën of vet. Sommige mensen doen er veel appels bij, waardoor het aantal calorieën kan oplopen. Een appel bevat ongeveer 70 calorieën. Je zou echt niet meer dan een halve tot driekwart van een appel per persoon nodig moeten hebben in een stuk.

Taartkorst

Boter, kokos boter en reuzel zijn drie dingen die helpen om een bladerige en smakelijke taartkorst te maken. Helaas dragen ze veel vet en calorieën bij. De slimste optie is om de helft van de korst te gebruiken en een galette te maken. Een rustieke appeltaart met open bodem. Zo krijg je de smaak van appeltaart (met dezelfde ingrediënten) in veel figuurlijke porties.

Kant-en-klaar taartdeeg is een optie om in een handomdraai te bakken. Maar ik maak het liever zelf. Gebruik een combinatie van volkoren en volkoren deegmeel voor een nootachtige smaak en wat extra vezels. Natuurlijk heb je wat boter nodig, maar door wat boter te vervangen door magere yoghurt. Of lichte zure room krijg je een lichtere maar toch smaakvolle korst.

Probeer naast een galette met appel ook eens met licht, luchtig (en veel minder calorierijk) filodeeg appelflappen te maken. Of maak een warme appel krokant met een knapperige topping van haver en een paar noten. Voor herfstdiners maak ik graag individuele appelchips in schaaltjes voor mijn gasten. Met alle uitgespaarde calorieën is er ruimte voor een bolletje vanille-ijs bovenop.

Related Posts