Olijfoliën zijn een bekend fenomeen in Nederland. Sommige komen uit Griekenland, andere uit Frankrijk of Italië. Olijfoliën zijn verkrijgbaar in verschillende, geuren, kleuren en maten. Een aantal flesjes olie, klein qua inhoudsmaat hebben een hoog prijskaartje, andere flesjes zijn groter en goedkoper. Er zijn producenten die trots zijn op het feit dat ze “extra vergine” leveren, andere schrijven over “puur” of “geraffineerd”. Zelfs als fervent biologisch groenten en fruit “boer” die jarenlang met professionele koks heeft gewerkt. Kan het grote aantal opties gemakkelijk leiden tot beslissingsmoeheid. Daarom heb ik een groep deskundigen geraadpleegd om het aantal te beperken tot enkele van de lekkerste, beste koop opties op de markt.

Je dient te weten dat als je een aantal simpele basisrichtlijnen volgt, je al een heel eind komt. Om te beginnen is het verstandig om alleen extra vergine olijfolie te kopen. Als je een fles ziet waarop alleen “olijfolie” staat, dan betekent dat vaak, dat deze behandeld en/of geraffineerd is. Waarbij de subtiliteiten van de smaak geheel of gedeeltelijk zijn verdwenen. De keur-drempel om olijfolie als extra olijfolie van de eerste persing aan te mogen merken is hoog (er is zelfs een erkende keuring voor nodig). Maar het komt erop neer dat extra olijfolie van de eerste persing “geen gebreken” vertoont. Van de oogst tot de verwerking en de botteling.

Binnen de categorie extra vierge zijn er een paar manieren om de goede olie te vinden. Ten eerste, kijk naar de oogstdatum. Olijfoliën zijn officieel een vruchtensap, en als zodanig krijgt het vaak een muffe smaak rond de 14 maanden. En het kan zelfs gaan bederven na ongeveer 20 maanden. Maar let op. Vervaldata kunnen misleidend zijn. Ze worden gemeten vanaf het moment van bottelen. Wat betekent dat het mogelijk is dat de olie voor die tijd al een hele poos in het vat heeft gezeten.

Een andere belangrijke indicator van versheid is de kleur en het materiaal van de fles. Licht, warmte en zuurstof kunnen allemaal schadelijk zijn voor olijfolie. Wat betekent dat het vloeibare goud idealiter in een donkere glazen of volledig ondoorzichtige fles zit. En het verpakkingsmateriaal idealiter niet gemaakt is van plastic of niet-roestvrij staal. Daarnaast het liefst bewaard uit de buurt van ramen of zware, felle verlichting (i.v.m. warmte afgifte), op een koele plek.

Je kunt kijken naar de olijfsoort of het landgoed waar de olijven zijn geteeld en geperst. Hoewel er overal in de wereld heerlijke olijfoliën wordt gemaakt. Hebben de grotere industriële producenten weleens de neiging om een heleboel verschillende soorten “restjes” door elkaar te mengen. Bijvoorbeeld om goedkope, kwalitatief mindere olie, op te waarderen met restjes van een betere lichting. Waarschijnlijk om de kosten laag te houden en de verkoopmarges des te groter.

Tot slot hangt het grotendeels af hoe je de olijfolie gaat gebruiken en van je eigen persoonlijke smaak. Wat betekent dat we een heleboel fantastische flessen hebben moeten weglaten. Uit angst dat deze lijst meer overweldigend dan nuttig wordt. Deze analogie wordt vaak gebruikt, maar een “beste” fles onder de olijfoliën kiezen is net zoiets als een “beste” fles wijn kiezen (dat wil zeggen smaak gebonden: bijna onmogelijk). Toch is onze lijst ook een zeer goede plek om te beginnen. Met bijvoorbeeld een “zachte en milde” olie voor dagelijks gebruik. Je kunt ook starten met meerdere kleine flesjes olijfolie. Zodat je goed het verschil kunt proeven en jouw persoonlijke keuze makkelijker kunt maken.

  • Biologische Olijfolie Extra Vierge van Terra Delyssa
  • GreenBites Venta Del Baron
  • Saloio, Triunfo & Santa Maria – Extra Vierge Olijfolie
  • Deortegas Extra Vierge olijfolie
  • il circolo – Extra Vierge Olijfolie Bio
  • Agrestis – Italiaanse Bell’Omio Olijfolie
  • Your Organic Nature Olijfolie Extra

Related Posts