8 snacks voor sporters. Op een lege maag sport je niet optimaal en presteer je minder. Maar als je te veel eet vlak voor de wedstrijd, kan je klotsbuik of buikpijn krijgen. Je kunt het beste ongeveer maximaal een half uur voordat je het veld op stapt een snack eten om je energievoorraad aan te vullen.

Een goede snack voor de wedstrijd bevat licht verteerbare koolhydraten. Eenvoudig verteerbare suikers, geen complexe koolhydraten of vezels. En wellicht eiwitten en goede vetten.

Suggesties voor eenvoudige snacks voor de wedstrijd die aan deze eisen voldoen:

1. Boterhammen met honing en pindakaas

Het is een eenvoudige optie van een moderne favoriet. De combinatie van gezond vet en eiwit, samen met de vezels van het volkorenbrood, biedt de sporter de optimale combinatie van voedingsstoffen om hem of haar van brandstof te voorzien voor een langere training. Sporters hebben calorieën nodig om een langere training door te komen.

2. Zelfgemaakte notenmix – Tutti frutti

Noten, zoals pinda’s, cashewnoten en amandelen leveren eiwitten en gezonde vetten. Meng ze met een bron van eenvoudige koolhydraten, zoals gedroogd fruit, stukjes pretezels of granola. En je hebt de ideale combinatie. De sporter kan hier creatief zijn door zijn favoriete ingrediënten te mixen en te matchen. Ook een combinatie van amandelen, cashewnoten, pompoenpitten en walnoten (goede vetten en eiwitten), gemengd met gedroogde veenbessen en rozijnen samen met verse granola.
Is een goede optie. Andere opties zijn zwarte chocolade, volkoren granen en zonnebloempitten.

3. Sport Energierepen

Sportvoeding en energierepen zijn prima opties omdat ze een draagbare, niet-vervuilende maaltijd geven die speciaal is ontworpen om je te voorzien van brandstof voor het sporten. De enige nadelen? Sportvoeding is duur, en sommige hebben smaken waar niet iedereen gek op is. Maar met tientallen geuren, merken, smaken en kleuren om uit te kiezen, kun je experimenteren en vinden wat voor jou het beste werkt. Tank bij met eiwitrepen zonder kunstmatige suikers.

4. Kokoswater

Giet een fles kokoswater in je bidon voordat je vertrekt en drink het een uur voordat de training begint. Dit is een geweldige start omdat het gemakkelijk te verteren is en je hydratatie verhoogt. Kokoswater is hoog in kalium, wat belangrijk is voor het opvangen van eventueel spiercontracties.

5. Sportdranken

Omdat ze niet lang duren om te verteren, zullen sportdranken sneller in en uit je maag zijn dan de vaste voedingsmiddelen op deze lijst.

6. Pretzels

Een andere gemakkelijk te verteren snack. Pretzels: Zijn hoog in koolhydraten en natrium, die je verliest door zweet. Als je te weinig natrium hebt, heb je meer kans op kramp.

7. Yoghurt

Koop het en voeg wat vers fruit toe. Voeg je eigen fruit of granola toe voor een perfect tussendoortje.

8. Fruit

Fruit komt in deze lijst vaak voor in combinatie met andere voedingsmiddelen, maar je kunt fruit ook alleen eten als je je voorbereidt op een training. Als een sporter meteen naar het veld gaat met weinig tijd tussen de lessen en de training of een wedstrijd. Raden diverse specialisten een koolhydraatrijke snack aan met weinig of geen vezels of vet. Het doel is alleen om fysieke energie aan te vullen en de hersenen van brandstof te voorzien voor mentale focus.

Enkele goede snacks voor sporters op fruitbasis zijn:

Appels: Een kleine appel bevat veel suiker en een matige hoeveelheid vezels. Genoeg om je een verzadigd maar niet zwaar gevoel te geven.

Bananen: Ze bevatten veel kalium, wat kramp kan helpen voorkomen.

Druiven: Neem een handvol druiven tot je comfortabel vol zit op weg naar de training. Net als de andere vruchten op deze lijst: Druiven zijn hoog in eenvoudige suikers, die een voldaan gevoel geven wanneer je training of wedstrijd begint.

Meloen: Snijdt de meloen in plakjes, het geeft een verfrissende smaak en met de vezels, goede suikers en vitamine. Kun je er bij jouw sport helemaal tegenaan.

Resumerend op snacks voor sporters

Er zijn diverse snacks voor sporters en legio opties verkrijgbaar in de winkel. Met smaak valt niet te twisten. De ene sporter scoort beter met fruit. De andere voelt zich prettiger met een notenmix. Probeer het eens uit.

Related Posts